Τι είναι το Dropshipping

Το Drop shipping είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος ηλεκτρονικού εμπορίου, ειδικά για ανθρώπους που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να επενδύσουν στην δημιουργία αποθήκης προϊόντων. Η λειτουργία του είναι απλή: διαλέγετε μια αξιόπιστη drop ship εταιρία με προϊόντα που θέλετε να πουλήσετε και ρυθμίζετε την τιμή των προϊόντων που εισάγετε στο site σας (προφανώς μεγαλύτερες φυσικά από τις αρχικές τιμές πώλησης των προϊόντων). Όταν γίνει μια αγορά από το site σας κάνετε αντίστοιχα εσείς την παραγγελία στον προμηθευτή με τα στοιχεία του πελάτη που αγόρασε απο εσάς (όλα αυτά γίνονται σχεδόν αυτοματοποιημένα με τα κατάλληλα εργαλεία) και ο προμηθευτής αποστέλλει το προϊόν στον πελάτη σας κρατώντας την χρηματική διαφορά. Κι όλα αυτά χωρίς να χρειάζετε να έχετε κάποιο απόθεμα προϊόντων.

Το σύστημα του drop shipping έγινε γνωστό μέσα από το eBay όπου πάρα πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα δημιουργήθηκαν χωρίς καθόλου κεφάλαιο και κερδίζουν χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Χωρίς την βοήθεια αυτής της μεθόδου κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, αφού τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά αποθέματος είναι αρκετά και λίγοι τα διαθέτουν. Το κόστος κατασκευής ενός ηλεκτρονικού καταστήματος είναι πολύ μικρό και το κόστος δημιουργίας του μέσα στο eBay ανύπαρκτο. Το διαδίκτυο απελευθέρωσε την αγορά και έφερε έναν πολύ σημαντικό θεσμό στο προσκήνιο: την εργασία από το σπίτι.

Μην αυταπατάσθε όμως γιατί όλα αυτά ακούγονται απλά αλλά δεν σημαίνει ότι το drop shipping είναι και εύκολο. Για να καταφέρεις να είσαι ανταγωνιστικός θα πρέπει να προσθέσεις αξία με κάποιο τρόπο στα προϊόντα που επέλεξες να πουλήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο ώστε να γίνεις ειδικός σ’ αυτό που επέλεξες να εμπορευθείς και να δημιουργήσεις περιεχόμενο στο κατάστημα σου το οποίο θα τραβήξει πιθανούς αγοραστές. Όπως και να έχει όμως αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσει κάποιος μιάς και το κόστος δημιουργίας του eshop είναι πολύ μικρό αφού δεν απαιτείται αγορά προϊόντων προς πώληση. Βέβαια μπορεί να ξοδεύονται αρκετά χρήματα σε διαφήμιση και υπηρεσίες προβολής του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Τώρα αν αναρωτιέστε απο που μπορείτε να κάνετε drop shipping έχετε αρκετές επιλογές όπως το eBay, το Αliexpress, την Amazon, το Etsy, το Banggood κ.α. Θα πρέπει βέβαια να κάνετε μια πολύ καλή έρευνα των εργαλείων που θα χρησιμοποιήσετε, για παράδειγμα ποιά πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και ποιά πρόσθετα εργαλεία για την αυτοματοποίηση της εισαγωγής των προϊόντων και της διαχείρισης των παραγγελιών όπως επίσης και σε ποιό/ά κοινωνικά δίκτυα θα εστιάσετε για την προώθηση και προβολή του eshop σας.